Η ιστορία κάνει κύκλους, το ίδιο και οι πλανήτες.
History moves in circles, so do planets.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Προβλέψεις για το Χρηματιστήριο 5/12

Προβλέψεις για το Χρηματιστήριο 5/12

Δευτέρα, 05 Δεκέμβριος 2011 08:05
Προβλέψεις για το Χρηματιστήριο 5/12

Με τον Baiten στην Αθήνα… Welcome back mister Vise President

από το Γ. Μπαρδόπουλο
www.astrology.gr

20090515_John_Bardopoulos




















201111_28-12_02_GD

Με σημαντικές επισκέψεις αρχίζει η Εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως αυτή του κύριου αντιπρόεδρου, που έχει παίξει σημαντικό ρόλο για την ελληνοαμερικανική φίλια και τον ευχαριστούμε για αυτό!

Οι ειδήσεις για την ελληνική οικονομία είναι μέτριες και αυτές αναλώνονται στο πόσοι αυτόχθονες ιθαγενείς κρεμάστηκαν στα κρατητήρια της ΔΕΗ και τι είναι αυτά, (κάτι ανάλογα δωμάτια της Γκεστάπο στην Οδό Μέρλιν).

Στο τέλος όμως βγαίνει μια είδηση, από το εξωτερικό και αυτή!

Και πηγή είναι η Moody΄s, S&P και Citi Investment Research and Analysis που λέει ότι «βαθιά και παρατεταμένη ύφεση έως το 2015, νέα υποβάθμιση σε ‘Selective Default’» και «αυξημένες πιθανότητες εξόδου από το ευρώ βλέπει για την Ελλάδα η Citi» σε έκθεσή της με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου 2011.


Και συνεχίζει η έκθεση, «η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιήθηκε με το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο, η οποία αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το Φεβρουάριο και να προωθήσει έως τότε, με διακομματική συναίνεση, τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου από την Τρόικα».
Σχολιάζοντας, υποστηρίζει ότι «διατηρείται έντονη η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, ενώ εκτιμά ότι οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ παραμένουν αυξημένες. Επιπλέον, εκφράζει την εκτίμηση ότι τα νέα μέτρα λιτότητας (συμπεριλαμβανομένου του PSI με haircut 50%) θα αποδειχθούν ανεπαρκή για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας».
«Πιστεύουμε ότι οι προτεινόμενες δομικές μεταρρυθμίσεις είναι απίθανο να αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Citi. «Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα υποφέρει από βαθιά και παρατεταμένη ύφεση το 2012 και το 2013 και ότι θα παραμείνει σε ύφεση έως το 2015», τόνισαν οι αναλυτές και των δυο εταιριών.

Όλα αυτά τα ανέφερα στην ομιλία του συνεδρίου του συλλόγου μας «Πάμε αστρολογία» που ήταν στις 12 και 13 Νοέμβριου, καθώς και στην ετήσια ανάλυση και άποψη μου στις αρχές του 2011.

Για το Διεθνές περιβάλλον, η Citi σχολιάζει ότι το 2012 θα είναι έτος επιβραδυνόμενης ανάπτυξης αλλά και μεγάλων αποκλίσεων. Μάλιστα, προχωρά σε μία ακόμα καθοδική αναθεώρηση (για έκτο διαδοχικό μήνα) των εκτιμήσεών της για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι, αναμένει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 2,5% το 2012 (έναντι 3% της προηγούμενης πρόβλεψης), σε σχέση με το +4,2% του 2010 και το +3,0% του 2011. Πρόκειται, όπως σχολιάζει η Citi, για τις πιο απότομες καθοδικές αναθεωρήσεις στις οποίες υποχρεώθηκε να προχωρήσει εδώ και 12 χρόνια (με εξαίρεση την περίοδο 2001/ αρχές 2002 και 2008/ αρχές 2009). Για το 2013 αναμένει μικρή επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3,1%.

Για την Ευρώπη, οι αναλυτές της Citi προβλέπουν ένα «μπαράζ» υποβαθμίσεων στις κρατικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις, εντός και εκτός Ευρωζώνης, από το οποίο δεν θα ξεφύγουν ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Γαλλία, ούτε άλλες χώρες που σήμερα διατηρούν την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση ‘ΑΑΑ’.


Για τα επόμενα 2-3 τρίμηνα του 2012, αναμένουν υποβαθμίσεις για τις αξιολογήσεις της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Ενώ για μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, νέες υποβαθμίσεις αναμένουν για τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ισπανία και την Ιταλία.

(Αν θυμάμαι καλά κάτι αναφέραμε για την Ιαπωνία σε προηγούμενο δελτίο.)

Τώρα, να πάμε στη παραπάνω εικόνα όπου εξακολουθεί και είναι εμφανής η καθοδική πορεία, αν εξαιρέσουμε τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που γίνονται στις τράπεζες κι αυτά είναι για πολύ τολμηρούς που θέλουν να … χάσουν. Τα παιχνίδια αυτά γίνονται με δυο μετοχές, αυτή την στιγμή, Εθνικής Τράπεζας και ΔΕΗ. Όπως έχω πει και σε παλιότερα δελτία, για να έχουμε θετική αντίδραση και άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο απαιτείται για κάποιες εβδομάδες να έχουμε σταθερή αύξηση του καθημερινού τζίρου πάνω από εκατό εκατομμύρια, όλα τα υπόλοιπα είναι σκόρπια γράμματα που κάποιοι τα μεταμορφώνουν σε λέξεις και προσπαθούν να πείσουν. Ποιους; Εγώ δεν γνωρίζω. Αν εσείς μάθετε τίποτα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: